Haags Kabaal 1 en 2 februari 2020

 

Theaterfestival MACHT

HAAGS KABAAL

Leeuw

Op 1 en 2 februari 2020 wordt in Den Haag het Theaterfestival MACHT georganiseerd. Haags Theaterhuis en theater De Vaillant belichten vanuit elke hoek het thema MACHT.

Macht in de politiek, macht op het slagveld, de macht der seksen, maar ook macht in het theater. Macht corrumpeert, erotiseert en perverteert. We zijn er allemaal vies van, niemand wil een machtswellusteling zijn. Maar zonder macht zijn we in staat tot niets. Omdat macht net zoveel verschillende gedaanten kent als theater, zoeken we een festival lang de podiumkunsten in alle breedte op, in een cross-over van theater, debat, cabaret, lezingen en beweging.

Het festival ervaar je door het lopen van een belevingsroute door het hele theater. Deze duurt circa 1,5 uur.

TICKETS

Risjaar

Risjaar

Te zijn, in goed of kwaad. De voorstelling is een bewerking van Risjaar Modderfokker den derde. Een toneel stuk geschreven door Tom Lanoye. Zoals de titel al weggeeft is het stuk gebaseerd op Richard III van Shakespeare. Deze voorstelling toont hoe hij, Risjaar, zijn pad naar macht bewandelt. Hij spint, hij weeft, smeed en vormt verhalen, geruchten, het nieuws, jouw waarheid zo naar zijn hand. Alles voor de macht. Regie Chyramain van Kempen

Te zien in beleving GEZAG, CONTROLE en OVERWICHT

TICKETS


TabulaRasa

Tabula Rasa

Het Leven is maakbaar.
De Dood is maakbaar.
Een schone lei is maakbaar.
Opnieuw beginnen, vrij van angst.
Zonder taboes.
Alles kan.
Wij zijn acteurs.
Alles is maakbaar.

Volg ons in onze reis op zoek naar de Dood. Een reis van schijnbare mogelijkheden en onmogelijkheden. Daal samen met ons af naar het Dodenrijk. Welkom in de onderwereld, van waaruit terugkeren slechts één van de opties is…

Tabula Rasa is losjes gebaseerd op het verhaal van Orpheus en Eurydice, waarin Orpheus zich niet neerlegt bij de dood van zijn geliefde maar afdaalt naar de onderwereld om haar met toestemming van de goden mee terug te nemen naar het land der levenden.

Spelers/Makers: Juan Brescoli, Martha de Graaf, Femke Kemink, Hans Liefting, Roel van der Loo, Barbara Lubbers, Eric Poot, Eva Raaphorst, Ed Schurman,, Maria Sovago, Annemiek Wensing, Regie-assistent: Wendy Lazaroms Regie: Wilfred van de Peppel

Te zien in beleving BEWIND en REGIME

TICKETS


Rabiaa

De Macht van verzoening - Rabiaa Benalahbib

Rabiaâ Benlahbib is ervan overtuigd dat voor duurzame vrede gerechtigheid alleen niet voldoende is. Zij is de oprichter en directeur van Creative Court, een in Den Haag gevestigde organisatie die kunst- en onderwijsprojecten ontwikkelt die reflecteren over vrede en mondiale rechtvaardigheid.

Te zien en te horen in beleving REGIME

TICKETS


Normen en Waarden- lezing door Emre uzun

Emre Uzun is een psycholoog die onlangs in de documentaire ‘Terug naar de Akbarstraat’ heeft gesproken over de culturele worstelingen die hij heeft doorstaan om uiteindelijk succesvol aan het werk te gaan. Hij spreekt graag over hoe de menselijke geest werkt. Emre zal het thema macht belichten vanuit psychologisch perspectief; wat maakt macht zo aantrekkelijk, maar even angstaanjagend? Welke factoren beïnvloeden de keuzes die wij maken?

Te zien en te horen in beleving REGIME

TICKETS


de Baardman

De Baardman

De Baardman is een magisch ontwerper die met zijn humor en creatieve ideeën mensen weet te verbazen en te raken. In zijn stukken kaart hij thema's aan die je zeker aan het denken zullen zetten. Dit is magie met een verhaal.

Te zien in beleving INVLOED en OVERWICHT

TICKETS


dekolonistatie ritueel

Wij zijn de voorouders - een dekoloniserend ritueel

Het proces van eenieder in de context van dekolonisatie is anders, ook wanneer dat zich vertaalt in beweging. Het begin van een nieuwe creatie van Fazle Shairmahomed, een dekoloniserend ritueel die hij maakt in de AIR Homegrown van De Vaillant. De heartbeat wordt als basis gebruikt om transformatie tot stand te brengen, geïnspireerd door trance rituelen vanuit Gnawa en Zar, brengt Fazle verschillende culturele tradities samen vanuit zijn beleefde realiteit in multicultureel Nederland. Tradities die zijn samen gekomen vanuit een gedeelde geschiedenis waarin mensen gekoloniseerd werden en waarin anderen koloniseerden. Hoe breken wij de mechanismen die nog steeds aanwezig zijn? Hoe leggen wij verbinding met onze voorouders?

Fazle Shairmahomed
Fazle Shairmahomed is een performance kunstenaar en danser, afgestudeerd in culturele antropologie en Midden-Oosten studies/Arabisch. Hij maakt voornamelijk dekoloniserende rituelen, waarmee hij tegelijkertijd de relatie met het publiek, en de zintuiglijke waarneming transformeert. De manier waarop zijn lichaam is gepolitiseerd als een Nederlands Surinaams-Hindoestaanse moslim queer man creëert een noodzaak die zijn artistieke keuzes vorm geeft. Vanuit deze alledaagse realiteit houdt hij zich bezig met thema’s als de dood, wedergeboorte, voorouders, belonging, koloniale geschiedenis, en healing. Sinds 2013 is hij ook een van de leden van CLOUD danslab, een dansstudio georganiseerd door kunstenaars, die met name onderzoek naar dans, beweging, en performance kunst steunt in Den Haag.

https://www.instagram.com/fazle_shairmahomed/

Te zien in beleving INVLOED en OVERWICHT

TICKETS


In een Tedx - achtige sfeer, met publiek en camera, geven we ruimte aan iedereen die vanuit zijn/haar invalshoek, beroep, ervaring, sekse, afkomst et cetera zijn of haar POWERTALK wil bijdragen aan het thema van het theaterfestival MACHT op zaterdag 1 feb. Wat wil jij kwijt over MACHT? Deel het! Geef je op via Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te zien in beleving BEWIND en GEZAG

TICKETS


De macht van generaties- Humanity House

Millennials behoren tot de generatiegroep die geboren is tussen 1981 en 2000. Wat Refugee Millennials gemeen hebben is dat zij met hun familie naar Nederland zijn gevlucht. Zij woonden in azc’s, moesten opnieuw een taal leren en zich aanpassen aan een nieuw land. In de programmareeks The Refugee Millennial nemen zij het woord op het podium en is er een dialoog met het publiek.

Humanity House: Wereldwijd zijn er meer dan 25 miljoen vluchtelingen. Dat is het hoogste aantal ooit. In het Humanity House in Den Haag hoor je de verhalen achter deze cijfers. Waarom laat iemand alles achter? En wat maakt een vluchteling allemaal mee tijdens en na zijn vlucht? Via een reis door het museum voel je wat het betekent om te moeten vluchten door oorlog of conflict. Daarna ontmoet je acht mensen die hun bijzondere vluchtverhaal delen.

Humanity House biedt naast de ervaringsreis wisselende tentoonstellingen, evenementen, debatten en filmvertoningen over thema’s als conflict, mensenrechten en vluchtelingen.

Te zien in beleving OVERWICHT

TICKETS


Capoeira workshop

Capoeira is geboren uit de slavernij in Brazilië: geboren uit de perversie van de macht. Een machtssysteem waartegen het geen direct fysiek verzet kon bieden. Waartegen alleen de eigen cultuur als laatste bastion van weerstand gold. Maar zoals het gezegde gaat; wie niet sterk is, moet slim zijn. Capoeira is de kunst van het verleiden, van het misleiden, en van het spel. Door de directe confrontatie uit te stellen en de ander te misleiden en in de val te lokken, wordt de macht geneutraliseerd door de lach. In deze workshop zul je inzicht krijgen in een aantal strategieën van misleiding in capoeira, door ze zelf te oefenen. Samen met de bewegingen en muziek zul je kennis maken met de prachtige kunst die capoeira is.

Dolf van der Schoot geeft les in Den Haag en doceert al zo'n 15 jaar deze vechtkunst in binnen - en buitenland als lid van de 'Berimbau de Ouro' school, met zijn basis in Montes Claros, Brazilië. Naast het lesgeven heeft Van der Schoot ook 2 boeken over capoeira gepubliceerd en geeft hij regelmatig lezingen over capoeira, filosofie en politiek op universiteiten en scholen. Meer informatie kunt u vinden op: www.capoeiradenhaag.org

Te zien in beleving CONTROLE en INVLOED

TICKETS

Nee, jij trekt volle zalen

Laat je verrassen door iedereen die het podium betreedt. Zang, Cabaret, Dans, Poezie, Rap.... Wil jij/jullie zelf meedoen? Geef je dan op vóór 25 januari bij Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.

Te zien in beleving BEWIND en GEZAG

TICKETS

Verborgen Parels

Verborgen Parels

Een voorstelling van stichting Avrasya i.s.m. Haags Theaterhuis. In Verborgen Parels en Onze Ogen wordt het publiek onderdeel van de voorstelling. Waargebeurde verhalen van de vrouwen kruipen onder je huid, er komt voelbaar contact en daadwerkelijke interactie.

Te zien in beleving INVLOED

TICKETS


Juggling Percussie - One man show/

Julhino Pimentel komt uit een unieke, muzikale familie. Ritme is er bij he mmet de paklepel ingegoten. In alles hoort hij muziek. Door zijn energie en buitengewone talent, weet hij altijd een spetterende en energieke show neer te zetten die bestaat uit een combinatie met jongleren, body percussie en trommels.

Doe mee in beleving REGIME

TICKETS


Het hoogste woord

Het Hoogste woord - workshop debatteren

Debatteren kan op veel manieren. Het gaat er altijd om als spreker een jury (dus niet zozeer de tegenstander, maar het publiek) te overtuigen. Wat alle vormen verder gemeen hebben is dat ze van een goede debater veronderstellen dat hij of zij snel kan reageren en nadenken en overtuigend kan presenteren.

Debateer mee in beleving BEWIND, GEZAG of REGIME

TICKETS


Volg het evenement ook op Facebook

Wil je een indruk krijgen van de vorige editie FAKE NEWS op 13 en 14 april j.l. in theater de Vaillant, klik dan HIER

Login Form